2015-12-02 15:19:23• hírek • police.hu/Kocsis Zoltán

Szatmáriak gyilkoltak Magyarországon – 18 év után lezárták az ügyet

FOTÓ: RENDŐRSÉG
FOTÓ: RENDŐRSÉG

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vádemelést javasol azzal a külföldi férfival szemben, aki a gyanú szerint még 1997-ben két társával megölt egy kántorjánosi férfit.

Egy kántorjánosi férfi 1997. szeptember 13-án arról tett bejelentést a rendőrségre, hogy ismerősét, akinek kölcsönadta a faházát, reggel holtan találta a lakásban. A rendőrök a bejelentést követően széleskörű adatgyűjtést végeztek. A helyszíni szemle és a szakértői vizsgálatok eredményeként hamarosan kiderült, hogy a 49 éves helybéli férfi halálát idegenkezűség okozta.

A nyomozás adatai szerint a sértettet előző este ismeretlenek olyan súlyosan bántalmazták, hogy belehalt sérüléseibe. A gyanú hamarosan három román vendégmunkásra terelődött, akikkel az éjszaka folyamán együtt látták italozni a sértettet egy helyi kocsmában. Kiderült, hogy a feltételezett elkövetők a bűncselekmény elkövetését követően a helyszínről megszöktek és Romániába távoztak.

A rendőrség a külföldi férfiak kézre kerítése érdekében elrendelte a nemzetközi körözésüket, melynek eredményeként a román hatóságok az akkor 41 éves I. V. Mirceát 2011. október 29-én, majd az akkor 38 éves B. Defint 2012. március 27-én elfogták és kiadták Magyarországnak. Velük szemben az eljárást a nyomozóhatóság lefolytatta és 2012 októberében vádemelési javaslattal befejezte. A két terhelttel szemben a bírósági eljárást lefolytatták, az ítélet még nem jogerős.

Harmadik társukat, a 40 éves M. Mirceát a román rendőrök a bűncselekmény elkövetése után 18 évvel, 2015. május 14-én fogták el, majd június 11-én adták ki a magyar hatóságnak. A rendelkezésre álló adatok szerint a három férfi előre kitervelt szándéka az volt, hogy aznap este a kártyázás közben elvesztett pénzüket a sértettől mindenáron visszaszerzik. Szándékosan provokáltak ki egy verekedést, melyet követően elvették áldozatuk pénzét és távoztak a helyszínről.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a nyomozást befejezte és az ügyben keletkezett iratokat a napokban vádemelési javaslattal elküldte az illetékes ügyészségnek.

A Szatmár.ro írásos megkeresésére a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság (itt érdemes megjegyezni, hogy a  magyarországi kollégáik egy órán belül reagáltak) tájékoztatása szerint mindhárom gyanúsított Szatmár megyei, pontosabban Nagyszokond községbeli. M. Mircea elfogásáról a Szatmár Megyei Rendőrség is beszámolt májusban, közlésük szerint a férfi a Nagyszokond községhez tartozó Felsőboldád település lakója.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: